Поръчки се приемат на тел.номер: 0878 461 217 или чрез съобщение в LIVE CHAT, Viber, WhatsApp!

За да направите поръчка в ConZoli, трябва да добавите желаните от Вас продукти и да натиснете бутона - Поръчай.  В кратък срок ще се свържем с Вас за потвърждаване и изпълнение на поръчката.

Плащане и доставка

Доставка до офис на куриерска компания е фиксирана на 5лв

Доставка до точен адрес е фиксирана на 7.50лв

*БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА* за цялата страна при поръчка над 200 лв!
 

Заплащането на закупена от клиента стока се осъществява на посочен от клиента адрес или офис на куриерска фирма ЕКОНТ / Speedy с „наложен платеж” или чрез PayPal. Всички пратки пътуват към Вас с „преглед и тест преди получаване. За изпълнението на поръчката са нужни две имена, телефонен номер за връзка с получателя и за къде ще пътува стоката.


за СОФИЯ и СТРАНАТА
Изпращане до куриерски офис или адрес се таксува по тарифите на доставчиците на услугата ЕКОНТ, СПИДИ, РАПИДО или ЛЕО ЕКСПРЕС.

СРОК НА ДОСТАВКА
От днес за утре, в зависимост дали е наличен продукта. (за поръчки на продукти, които не са в наличност и изискват поръчка от склад в чужбина, срокът на доставка ще бъде договорен с Клиента).

* Доставките се осъществяват при налични продукти.
* В случай, че количествата са изчерпани, ще бъдете известени с телефонно обаждане или имейл.
* Приети поръчки до 17:00 часа, се изпращат на същия ден и доставят на следващия ден.

Връщане и рекламации на стоки
Клиентът има право да се откаже от поръчка и да върне стоката, поръчана от
ConZoli, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка и без да заплаща каквито и да е разходи, с изключение на разходите, предвидени в чл. 54, ал. 3 и чл. 55 от Закона за защита на потребителите, в 14-дневен срок, считано от датата на доставка на поръчаната стока. 


Когато Клиентът упражни правото си на отказ, Клиентът трябва да изпрати или предаде стоките обратно на търговеца или на упълномощено от него лице без неоправдано забавяне и не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която Клиентът е съобщил на ConZoli за решението си да се откаже от продукта. Крайният срок се смята за спазен, ако Клиентът изпрати или предаде стоките обратно преди изтичането на 14-дневния срок. ConZoli може да задържи възстановяването на сумите на Клиента, докато не получи стоките или докато Клиентът не представи доказателство, че е изпратил стоките обратно, в зависимост от това, кое от двете се е случило по-рано.

ConZoli няма задължение да възстанови допълнителните разходи за доставка на стоките, когато Клиентът изрично е избрал начин на доставяне на стоките, различен от най-евтиния вид стандартна доставка, предлагана от ConZoli.

 

Когато Клиентът е поръчал повече от един артикул/продукт, а упражнява право на отказ и връща само един продукт, по отношение на останалите артикули договорът между него и ConZoli остава в сила, Клиентът поема куриерските разноски и в двете посоки, а ConZoli му възстановява цената на върнатия артикул и банковите разноски.